Gezichtsverlammingen

Onze eigen Clinique Ouché artsen zijn een tiental jaar geleden onder andere bezig geweest met de verfijning van hun vaardigheden en de ontwikkeling van geavanceerde reconstructieve chirurgische technieken. Op deze manier hebben we bij Clinique Ouché een meer patiëntgerichte behandelingsmethode ontwikkelt, waarbij rekening gehouden wordt met de levensstijl van de patiënt en wat het effect van de ingreep op zijn of haar leven is.

Bij de behandeling van gezichtsverlamming worden verschillende methodieken toegepast, afhankelijk van de ernst van het geval. In die zin hebben we, rekening houdend met de individuele situatie, de nazorg houdt dan ook nadrukkelijk rekening met de wensen en fysieke conditie van de patiënt. Zodat deze in alle rust en comfort naar wens kan herstellen.

Wat zijn de effecten van gezichtsverlamming?

Gezichtsverlamming is een ernstige aandoening, die zowel in esthetisch als functioneel opzicht grote gevolgen heeft voor de patiënt in kwestie. Een geheel of gedeeltelijk verlamd gezicht wordt gekenmerkt door een algemene verslapping (met asymmetrische expressie, verlies van nasolabiale symmetrie, verslapping van de omtrek, problemen met kauwen en niet in staat zijn de lippen bij elkaar te brengen. Als het verband houdt met het zenuwgedeelte in het jukbeen, dan is er sprake van een ernstige aandoening die lagophthalmitis wordt genoemd, namelijk dat de oogleden niet kunnen worden gesloten. Als een dergelijke situatie zich voordoet, verliest de patiënt zijn/haar sociale leven en zelfvertrouwen.

Volgens de medische literatuur kan gezichtsverlamming aangeboren zijn of later zijn opgetreden. De meest voorkomende oorzaak van eenzijdige gezichtsverlamming is idiopathisch (ook wel Bell’s palsy genoemd). Andere oorzaken worden hieronder besproken.

Andere oorzaken

 

  • Aangeboren (bijv. Moebius syndroom, craniofaciale microsomie)
  • Trauma (bijv. tijdelijke botbreuk, scheurvorming)
  • Tumor ( bijv. hersentumor, gezichtsneuroma’s, kwaadaardig hoofd- of nekneoplasma)
  • Latrogeen (bijv. Akoestische neuroma-resectie, parotidectomie, temporele botresectie, nekdissectie, ritidectomie)
  • Infectieus (bijv. ziekte van Lyme, Ramsay Hunt)
  • Melkerson-Rosenthal
  • Idiopathisch ( Bell’s palsy)

Behandelingsmogelijkheden voor gezichtsverlamming

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de verlamming en de duur van het letsel zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden te overwegen, variërend van medische behandeling tot chirurgische ingrepen. Onze artsen gebruikt een specifiek algoritme dat gebaseerd is op jarenlange ervaring en hulpmiddelen die zijn verbonden met de House-Brackman classificatie om de ernst van de aandoening te beoordelen en de meest geschikte procedures voor de patiënt te bepalen.
Afspraak maken